Effect of organic amendment and Trichoderma harzianum on strawberry growth and root rot caused

 

Effect of organic amendment and Trichoderma harzianum on strawberry growth and root rot

caused by Phytophthora fragariae in strawberry plant

Nail Salameh Al-Mulhan

Mu'tah University, 2012

 

The investigation was carried out under partially controlled glasshouse conditions, at the Agricultural Research Station, AL-Rabbah, Mu'tah University, in the growing season (2011). To evaluate the potential use of organic manure (poultry and sheep). 0, 20 and 40 tons/ ha .and bio-control (Trichoderm harzianum)  on vegetative growth, macro nutrients content and the response to root rot caused by (Phytophthora fragariae) of strawberry (Fragaria xananassa Duch) cultivars (albino).
The result showed that all  application organic manure was increased  vegetative growth and root . When application of bi-control and manure increased the shoot growth with or without bio-control. While the experiments showed that significant effect in root fresh weight with poultry manure When the pathogen was present the fresh root weight is increased with sheep manure. The dry shoot weight increased when apply of the two type of organic manure and significantly effect when were added the bio -control and pathogen present or absent they will be increased of dry weight. While thy dry root weight was increased with the manure types and levels compared with control. The total leaf number significantly affected with manure type and levels and also the bio- control. The total number of runners total was increased with increased of manure levels and bio -control. When pathogen was present the number of runners increased with all treatments. Nitrogen content was doubled and has significant effect with bio- control to all treatments when the pathogen was absent .Nitrogen content was decreased when the pathogen present with manures and bio-control was absent in both part of plants. Application of organic manures and bio-control increased the phosphorus content in plant and increased with manures levels. Application of bio -control to all treatments increased phosphorus in shoot part compared with that of the control. Treatments with bio-control and with pathogen or not it was increased the potassium level in shoot . in the other hand the potassium content was increased in root too. When added bio -control and present of pathogen or not. Furthermore, addition of Trichoderma increased vegetative growth parameters,shoot and root  N , P , and  K content in presence or absence of phytophthora.
Disease percentage and diseases severity was increased when we did not application any amount of  organic manure its reached above 70% in case of not added manure and bio -control .

 



تأثير مخلفات الدواجن والاغنام واستخدام المقاومة الحيوية على نمو نبات الفراولة ومقاومة عفن الجذور
نائل سلامة الملحان
جامعة مؤتة, 2012 م

 

أجريت التجربة على نبات الفراولة تحت ظروف البيت الزجاجي التابع لمحطة البحوث الزراعية في جامعة مؤتة خلال الفترة (1/8/2011 – 16/11/2011) وكان الهدف من الدراسة هو تقييم تأثير نوعين من السماد العضوي المختمر, سماد الدواجن والأغنام بنسب 0 2 ,0 4 طن للهكتار الواحد وإضافة المقاوم الحيوي(Trichderma harzianum) لمقاومة فطر عفن الجذور (phtophthora fargaria) الذي يصيب جذور الفراولة .وأظهرت النتائج أن معاملات التربة بإضافة الأسمدة العضوية إلى زيادة كل من الوزن الطري للنمو الخضري، والجذور، وأدى وجود المقاوم الحيوي مع هذه الأسمدة إلى زيادة الوزن الخضري بينما أظهرت الدراسة فروق معنوية في وزن الجذور الطري مع معاملات سماد الدواجن. زاد الوزن الجاف للمجموع الخضري بوجود نوعين السماد العضوي، وأظهرت النتائج بأن إضافة المقاوم الحيوي، وبوجود الممرض، أو عدمه زيادة في الوزن الجاف،  بينما زاد الوزن الجاف للجذور بزيادة مستويات هذه الأسمدة مقارنة مع الشاهد. تأثر معدل عدد أوراق النبات معنويا بنوع السماد، ومستواه وكذلك بوجود المقاوم الحيوي. زاد معدل عدد المدادات بزيادة نوع السماد الحيواني و بوجود المقاوم الحيوي، تضاعف محتوى النبات من النيتروجين، وبفروق معنوية عند إضافة المقاوم الحيوي لجميع المعاملات في حالة غياب المرض، وقد انخفض المحتوى من النيتروجين في حالة وجود الممرض مع الأسمدة، وغياب المقاوم الحيوي لكل من الجزء الخضري والجذور.أدت إضافة الأسمدة العضوية إلى زيادة محتوى الفسفور في النبات، وزاد بزيادة المستوى، وإضافة المقاوم الحيوي إلى جميع المعاملات زاد كمية الفسفور في المجموع الخضري مقارنة مع عدم إضافته، كما وأدت إضافة نوعي السماد، والمقاوم الحيوي إلى زيادة نسبة الفسفور في الجذور.إضافة المقاوم الحيوي زاد محتوى البوتاسيوم في الجزء الخضري، وكذلك زاد محتوى البوتاسيوم في المجموع الجذور.زادت نسبة إصابة الجذورو شدة المرض عند عدم إضافة أي نوع من الأسمدة الحيوانية، حيث وصلت إلى (70%) في حالة عدم وجود أي نوع من السماد، وعدم إضافة المقاوم الحيوي، وخفضت أنواع الأسمدة وبشكل معنوي مع المقاوم الحيوي نسبة المرض مقارنة مع وجود الممرض.